Хлебни макови гевреци

06/02/2018
"Помните ли онези хлбени макови гевреци - меки, ароматни, които направо се топят в устата - ето и изпитана рецепта за тях "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо684
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл
  • олио - 3 с.л. + за намазване
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа и сипете при него маята и захарта. Направете кладенче, в което налейте водата и олиото - леко затоплени. Прибавете половината сол и замесете гладко еластично тесто. В края на месенето сложете и останалата сол.

2. Намажете тестото с олио и оставете да втаса за 40 минути в топло помещение.

3. Премесете отново за кратко притискайки, за да излезе въздухът от образувалите се мехурчета. Разделете на 5 равни части и всяка оформяйте на фитил и съединявайте краищата във форма на геврече.

4. Подредете на разстояние в тавичка върху хартия за печене или предварително намазнена и оставете да втасат отново за около 30-40 минути или докато удвоят обема си и бухнат хубаво.

5. Загрейте фурната на 200 градуса - горен и долен реотан без вентилатор, поставяйки вътре огнеупорна купичка с вода, за да генерира пара, която да ни гарантира хубава хрупкава коричка. Гевречетата намажете внимателно с водичка, смесена със няколко капки олио или зехтин и поръсете с маково семе и едра люспеста сол. По желание ръснете и малко сусам.

6. Поставете в загрятата фурна и печете около 25-30 минути или до лек златист загар.

Поднесете топли или студени в компания с любимо ястие.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Vannq88
Vannq88
14.02.2018 10:29
Страхотни станаха само съжалявам че навън вали и не успях да си набавя маково семе, но следващия път ще си взема поука! ;)
0
0
Vannq88
Vannq88
13.02.2018 18:48
Утре смятам да ги изпробвам, изглеждат страхотни, но да попитам отгоре с нищо не се мажат нали
1
0
Йорданка Ковачева
Мажат се с водичка смесена с малко олио или зехтин и после се поръсват с маковото семе и едрата люспеста сол. При мазането не се натиска, за да не спадат, най- добре със силиконова четка.
Радвам се, че си се спряла на тази рецепта и благодаря :)
0
0