Начин на приготвяне
В дълбок съд сипете топлото мляко, захарта и натрошете маята, разбъркайте да се разтворят.
Добавете разбитите яйца, олиото, солта и лимоновите стърготини, разбъркайте. На етапи към тях добавяйте пресятото брашно при непрекъснато бъркане с лъжица и след това с ръце, замесете меко тесто (на мен ми остана малко от нужното).
Завийте съда със стреч фолио и го поставете на топло да удвои обема си. След което размесете тестото и отново завийте да нарасне.
Върху леко набрашнен плот, без да премесвате, сипете тестото и разточете на кора с дебелина 1 см. С ринг или чаша изрежете кръгове от него, премахнете изрезките и завийте кръговете с чиста кърпа за 30 минути.
В дълбок тиган нагрейте олиото (но да не е вряло).
Пържите поничките от двете страни до златисто, поставете ги върху кухненска партия да се отцеди излишната мазнина. Тези понички можете да поръсите с пудра захар или да напълните с крем или течен шоколад.
Изрезките от тестото можете да изпържите или премесете ги и оформете тесто. Завийте със фолио и оставете да нарасне за около 30 минути, разточете по същия начин и разрежете на кръгове, които престояват 30 минути преди пържене.