Начин на приготвяне
Отделете жълтъците от белтъците.
Сложете 1/3 от захарта и ги разбийте много добре с помощта на миксер.
Разбийте белтъците с останалата захар на много гъст сняг. Смесете двете яйчени части много внимателно и размесете с помощта на силиконова шпатула.
Смесете орехите, галетата, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухите съставки на малки порции към яйчената смес, като внимателно разбърквате от долу на горе.
Изсипете сместа в застлана с домакинска хартия тавичка и изпечете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност.
Загрейте млякото и сложете смлените орехови ядки.
Прибавете захарта. След като сместа заври, на тънка струйка прибавете размитото нишесте с малко мляко.
Бъркайте непрекъснато до сгъстяването на крема.
Отстранете крема от огъня и охладете леко. Прибавете разбитото предварително масло и настърганите лимонови корички. Разбъркайте.
По желание разрежете хоризонтално блата и залейте с крем.
Аз залях тортата само отгоре.
Гарнирайте ореховата торта с настърган бял шоколад и лимонови корички.
Блатът е по рецепта на Йоли.
Уникалната орехова торта без брашно е готова.
Коментари