Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Бързи и вкусни соленки с мас

Бързи и вкусни соленки с мас

Бързи и вкусни соленки с мас
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
25
"Не се опитвайте да замените маста, всички знаят, че най-вкусните соленки се правят именно със свинска мас"

Необходими Продукти

  • свинска мас - 200 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • сирене - 100 г натрошено
  • кашкавал - 100 г настърган
  • прясно мляко - 100 мл
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • белтък - 1 бр. за намазване
  • семена - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се брашното в купа и оформяме кладенче. Добавя се мека свинска мас, леко разтопена, жълтъците, прясното мляко, сол, сода за хляб и се разбърква добре.

Прибавя се натрошено ситно сирене и настърган кашкавал. Бъркаме с вилица като загребваме и от брашното да се получи топка тесто, накрая се замесва на средно твърдо тесто, да не лепне.

Разделя се на две части - по-лесно се работи. Първата се разточва на кора и с формичка се изрязват соленки (аз ползвах форма сърце). Втората част се оформя на фитил, нарязва се на парченца с дължина 3-4 см и нареждаме соленките в тава върху хартия за печене.

С четка се намазват с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 200 градуса до златисто.

Много, много вкусни и чудесни за мезе с чаша вино:)))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: