Паниран крем
Pohovani krem

Паниран крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Паниран крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 15ВИДЕО
16/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
42 мин.
Порции
10
"Вадете престилките и химикалките, защото днес ще имаме истински майсторски клас по приготвяне на десерти"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • нишесте - 6 с.л. натурално, царевично
  • захар - 6 с.л. +за овалване
  • ванилова захар - 10 г
  • канела - 1 пръчка
  • лимонова кора - от 1/2 плод
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • ромова есенция - 2 - 3 капки
  • брашно - за овалване
  • брашно - за овалване
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • сладко - по избор за гарниране
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете 350 мл. от млякото със захарта на умерен огън и добавете корите от цитрусите (без бялата им част) и пръчката канела.

Щом заври намалете огъня на тих и оставете за 4-5 минутки, за да се ароматизира добре млякото. През това време разбийте хубаво едното яйце със останалото мляко (50 мл.) и нишестето така че да няма бучки.

Отстранете корите от портокал и лимон и канелата и налейте на тънка струйка нишестето към млякото на котлона. Бъркайте докато се сгъсти - трябва да е по- гъстичко от обикновен крем.

Сипете в малка тавичка , така че дебелината на сместта да не надвишава 2-2.5 см. Аз го правя в правоъгълна стандартна кексова форма с тефлоново покритие (26-12 см). По желание може да покриете дъното и стените на съда със стреч фолио, за да ви е още по- лесно да извадите щом се втвърди, но и без да го правите отделянето от формата е лесно.

Оставете да изстине и приберете в хладилник (за 2-6 часа) за да стегне още повече и обърнете върху дъска или чиния като предварително минете по ръбовете на формата с навлажнен нож.

Нарежете на квадратчета, при мен се получават 10 на брой.

Остава да панираме нашият десерт. За тази цел си пригответе две чинии- едната с брашно за овалване, а другата с разбитото второ яйце.

Овалвайте хубаво първо в брашно, после в яйце и поставяйте в загрято на умерен до силен огън олио. (ако желаете по- дебела панировка топвайте повторно в яйце и брашно, но тогава е възможно да имате нужда да добавите още едно яйце)

Изпържете до златисто от двете страни и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.

Оваляйте всяко парченце от десерта в кристална захар смесена със канела на прах.

Този десерт може да сервирате топъл или студен- прекрасен и в двата варианта (аз може би го предпочитам малко повече топъл). Може да го гарнирате със сладко по избор, като боровинките, дюлите и ягодите са чудесен вариант. Самостоятелно също е чудесен!

Да ви е сладко!

* Това е типичен десерт от северна Испания, много приготвян и в Андалусия. Оригиналното му име е Leche frita (Пържено мляко)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
518
40
30
20
10
Дай твоята оценка: