Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно в дълбока купа, след това се добавят всички съставки за кюфтенцата (освен картофите) и се омесват добре.
От сместа се оформят немного дебели и широки кюфтета (желателно е да са с овална форма).
Картофите се нарязват на тънки дълги парчета и се поставят по 2-3 резена в средата на всяко кюфте, после се покриват с месото. Така се оформят всички кюфтенца и се пържат от всички страни до зачервяване в загрятата мазнина.
Вече готови се поставят в глинено гърне.
За соса:
Лукът се нарязва ситно и се запържва в малко олио, после му се добавя топлата вода. В половин чаша студена вода се разтваря брашното и се разбърква, след което се добавят доматеното пюре и сметаната.
Сместа се разбърква, изсипва се бавно при лука и се прибавят сол на вкус и бульонът. При необходимост може да се добави още малко топла вода.
Сосът се вари около 5 мин и с него се заливат кюфтетата. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.
Щом кюфтенцата се засекат отгоре, се изваждат от фурната и се обръщат. Пекат се до готовност.