Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Риба меч с пресен чесън и аспержи

Риба меч с пресен чесън и аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Риба меч с пресен чесън и аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Риба, аспержи, сос - пригответе се за най-вкусното рибно блюдо"

Необходими Продукти

  • риба меч - 3 бр. филета (от 350 г всяко)
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • сол - 3 с.л. едра люспеста
  • аспержи - 350 г зелени
  • пресен чесън - 1 връзка
  • домат - 1 бр. за гарниране
  • айоли - 3 с.л. с връх
  • лимон - 1 бр.
  • копър - 1 ч.л. сушен или на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и накълцайте пресния чесън на парченца с дължина 1 -1.5 см. Аспержите измийте добре под течаща вода и отчупете твърдите и жилави краища в основата.

Загрейте по-голямата част от зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците за 5-6 минути. Достатъчно е чесънът да добие загар, а аспержите да си останат леко хрупкави. Подправете със сол и сух копър и оставете настрана.

В отделен тиган загрейте останалия зехтин на силен огън (от 9 степени на 8-ма или в зависимост от печката ви - на една степен под максималната) Щом зехтинът запуши леко, ръснете малко едра сол и сложете филетата риба Меч. Ако е достатъчно голям тиганът - наведнъж или ако не се побират, не е проблем и да ги готвите едно по едно, тъй като са доста големи, а времето за приготвяне е кратко и няма опасност готовите вече да изстинат.

Запечете всяко филе за две минути от всяка страна, ако са с дебелина 1 см. При положение че вашите са по-тънки, запичайте за малко по-кратко, за да не се пресушат.

Подредете в широки чинии и гарнирайте с парченца лимон, кръгчета домати (добре е доматът да бъде обелен предварително), заделените аспержи и чесновото Айоли. Поръсете със едрата сол и прясно накълцан магданоз.

Рибата се консумира топла с чаша хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: