Начин на приготвяне
Измийте аспержите, отчупете твърдият им край в основата и обелете по- дебелите от тях. По-тънките зелени аспержи не е нужно да се белят.
Почистете скилидките наполовина глава чесън и ако са големи, ги срежете надлъжно.
Сложете зехтина да се загрява в тиган на умерен огън. Аз използвах грил тиган, достатъчно голям, за да побере цялата дължина на аспержите.
Сложете чесъна, за да ароматизира зехтина, и след около минута подредете на един ред зелените аспержи.
Печете, докато добият загар от едната страна, тогава обърнете, сложете маслото на парченца отгоре и продължете готвенето, докато зеленчука придобие хубав загар и от другата страна.
Добре е да готвите на по-силен огън, за да останат аспержите крехки отвътре, а не да омекват много.
Ако чесънът много покафенее, извадете го, за да не загаря и развали вкуса на аспержите на тиган.
Когато са готови, извадете в чиния и поръсете с фино настърган пармезан и малдонска сол на люспи.
Добър апетит!