Начин на приготвяне
Бадемите, лешниците, орехите, захарта, канелата и портокаловия сок ги смесвам в купата на кухненски робот. Не смилам на много ситно, оставям ги по-едрички.
Пускам фурната да загрее на 180 градуса. С част от разтопеното масло намазвам дъното на тавата, в която ще приготвям десерта.
Слагам кадаифа в голяма купа или тава. Заливам със струя с разтопеното масло. С ръце си отделям малко нишки, които оформям на лента. Слагам от плънката и завивам на руло. По същия начин завивам всяко едно рулце.
Желателно е кадаифът да е пресен, за да може по-лесно да оформим рулца, ако не ви е пресен кадаифът, ще се чупи и няма да може да оформите рула.
Пече се, докато рулата станат златисти и са се препекли от всички страни равномерно.
Към края на печенето приготвям сиропа. Захарта и водата се смесват в тенджера и се слагат на котлона. Вари се на силен огън за 3-4 минути от момента на завиране - по желание може да прибавите кора от лимон и ванилия.
И тук спазвам правилото на баклавата – поизстиналият кадаиф се залива с хладкия сироп (първия път залях рулцата с врял сироп и те се разкашкаха, затова, не заливайте с врял сироп). Тавата захлупвам с друга тава или покривам с фолио, за да може да се задуши хубаво кадаифът и да може да поеме сиропа.
Необходими са му поне 3-4 часа, за да поеме сиропа. По желание може да поръсите рулцата с настъргани ядки - орехи или шамфъстък, може да се сервират и с топка бита или заквасена сметана.