Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Сусамени питчици

Сусамени питчици

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сусамени питчици
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Всяко добро дете заслужава да опита от тези вкусни сусамени питчици и всяка добра майка трябва да си запише рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • за варене
  • вода - 1. 5 л
  • сол - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 3 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете солта в него, разбъркайте и оформете кладенче.

В половината от топлото млякото, разтворете захарта и маята, добавете 1 с.л. брашно. Разбъркайте и поставете на топло да се активира (шупне) маята.

В кладенчето добавете меда и разтопеното, топло (да не е горещо) масло, топлото мляко и активираната мая. Замесете не много меко тесто.

Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.

В тенджера кипнете водата, заедно със солта и содата. От тестото оформете еднакви по големина, гладки топчета. Всяко топче пуснете в заврялата вода за 30 секунди и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене и поръсена със сусам.

Подредените топчета (на разстояние едно от друго) отново поръсете със сусам и им направете разрези с остър нож на 2 или 3 места. Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете (без втасване) до готовност, като проверявате за нея с дървена клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много апетитни питки Мария! Страхотна рецепта която скоро ще приготвя. :)
13.02.2018 00:32
1