Варено жито Парастас

Мария СимоваМария СимоваГуру114658108114
11/02/2018
"Заложете на изпитаните рецепти и вижте как да направите традиционното варено жито Парастас "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 378
  • Преглеждания за месеца391
  • Преглеждания за седмицата65
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • жито - 1 ч.ч.
  • ванилия - 3 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • пудра захар - 200 г
  • лимонова кора - 1 с.л. стърготини
  • галета - 1 шепа или смлени бисквити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол.

Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне.

Прецедете и изплакнете житото под течаща вода много добре. Подсушете върху чиста кърпа за няколко часа.

В голяма купа прибавете смлените орехи, лимоновите стърготини и ванилиите, разбъркате. На етапи към тях добавете от житото и разбъркайте, за да се овалят и отделят едно от друго житните зрънца.

Поставете житото в подходяща чиния и разпределете равномерно. Отгоре поръсете с малко галета или смлени бисквити, и поръсете с пудрата захар, като прекарвате през цедка или сито.

Декорирайте с кръст, поръсен с какао, (може и ситни шарени бонбони, захарни пръчици, шоколадови пръчици) и зрънца от нар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар