Варено жито Парастас

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
13k
3k
8k
15
11/02/2018
"Заложете на изпитаните рецепти и вижте как да направите традиционното варено жито Парастас "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 980
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата28
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • жито - 1 ч.ч.
  • ванилия - 3 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • пудра захар - 200 г
  • лимонова кора - 1 с.л. стърготини
  • галета - 1 шепа или смлени бисквити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол.

Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне.

Прецедете и изплакнете житото под течаща вода много добре. Подсушете върху чиста кърпа за няколко часа.

В голяма купа прибавете смлените орехи, лимоновите стърготини и ванилиите, разбъркате. На етапи към тях добавете от житото и разбъркайте, за да се овалят и отделят едно от друго житните зрънца.

Поставете житото в подходяща чиния и разпределете равномерно. Отгоре поръсете с малко галета или смлени бисквити, и поръсете с пудрата захар, като прекарвате през цедка или сито.

Декорирайте с кръст, поръсен с какао, (може и ситни шарени бонбони, захарни пръчици, шоколадови пръчици) и зрънца от нар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#pavelelenin
Браво за рецептата! Нашето жито стана много вкусно!
1
0