Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Вити тутманичета с домашно сирене

Вити тутманичета с домашно сирене

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Вити тутманичета с домашно сирене
Снимка: Величка Щърбанова
3 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ако до всяко добро същество застане по едно тутманиче, тогава ще настъпи такова хапване, че само си казваме дано"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • саламура - 100 мл от сирене
  • вода - около 1 ч.ч., хладка (или колкото поеме)
  • масло - 30 г
  • сирене - 250 г овче, домашно
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Особеното на това тесто е, че се замесва със саламура от сирене. Тя трябва да е с добро качество - да е направена от прокиснала суроватка и сол, да е бистра, без провлачване и с приятна миризма.

В съд за замесване на тесто сложете брашното, направете кладенче. В него изсипете разтворената с малко захар и хладка водичка мая и саламурата.

Замесва се меко тесто, като се добавя хладка вода, докато поеме всичкото брашно. Тестото не трябва да лепне.

Завийте с кърпа и оставете на топло за около 15 мин. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 1 см. С остър нож разделете листа през средата на две еднакви половини.

Намажете повърхността с белтъка от яйцето, а жълтъка отделете за намазване. Натрошете равномерно сиренето. Навийте на рула.

От двете половини получавате две рула, всяко от които се нарязва на парчета с дебелина 2 см. Така нарязаните парчета се подреждат легнали в намазана с олио тава. Приличат на охлювчета.

Оставят се на топло, завити с кърпа да втасват. Намазват се с разбит жълтък и върху всяко парченце се слага по малко краве масло.

Баничките се пекат в умерено силна фурна до зачервяване. Изваждат се, напръскват се с малко студена вода и се покриват с кърпа за около 10 минути.

Сервират се топли с домашно кисело мляко или айран.

Витите тутманичета с домашно сирене са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: