Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманичета с праз, сирене и печени чушки

Тутманичета с праз, сирене и печени чушки

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Тутманичета с праз, сирене и печени чушки
Снимка: Добринка Петкова
1 / 4
13/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
115 мин.
Порции
12
"За тези вкусни тутманичета с плънка сме готови всеки ден да ставаме рано"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 - 800 г
  • вода - 400 мл топла
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • за плънката
  • праз - 2 стръка
  • чушки - 4 - 5 бр. печени червени
  • сирене - 250 - 300 г
  • подправки
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и го запържете. След като омекне, добавете нарязаните печени чушки и подправки по избор.

Свалете от котлона и след като се охлади, добавете натрошеното сирене. Разбъркайте и оставете настрана.

В купа сипете водата и в нея разтворете маята със захарта. Пресейте брашното със солта.

Към него добавете олиото, млякото и маята. Замесете меко тесто. Оставете за 15 минути да се отпусне. От него оформете 12 топки. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за 30 минути.

Вземете едно топче и го разточете на елипса. В единия край сложете от плънката и завийте на рулце, но не до края. Края нарежете на ленти.

Всяка лента усучете и поставете върху рулцето, като подпъхвате краищата им. След това съберете краищата на рулото. Направете и останалите тутманичета.

Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да втасат за 30 минути и ги намажете с яйце, разбито с олио.

Печете на 200 градуса около 25 минути. Извадете и ги завийте с чиста кърпа.

Тутманичетата с праз, сирене и печени чушки са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: