Начин на приготвяне
Дадох такова име на този тутманик поради това, че се получава мек, пухкав и много бухнал. Може би най-вкусният, който някога съм опитвала.
Приготвя се лесно, без много месене и оформяне в няколко прости стъпки:
Маята се разтваря в половината от леко затоплената водичка заедно с лъжичката захар и две супени лъжици брашно. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява в купа и се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко (без единия жълтък) със солта, киселото и прясното мляко и сместа се налива в кладенчето заедно с шупналата мая и останалата водичка.
Замесва се тесто, като постепенно се добавя по малко от разтопените масло и мас, докато тестото усвои почти половината от тях. Ако ви е рядко, ръснете брашно, но не прекалявайте - тестото трябва да остане меко. Намазнявайте ръцете си, за да не лепне.
Дъното и стените на тавичка (26 -27 см диаметър) се намазняват. Разделя се тестото на 5-6 равни части и се оформят топки, всяка се разтегля с пръсти (топнати обилно в мазнината) до големината на тавичката и се полагат в нея, като между всяка се натрошава сирене. Оставя се да втаса на топло за около 1 час. Препоръчвам да загреете фурната на 45 градуса и да поставите вътре тутманика, като след това я изключите.
Намажете с разбития с малко прясно мляко жълтък и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути или до суха клечка. След 15-тата минута намалете градусите на 180.
Готовият още топъл тутманик намажете с останалата мазнина.
Добър апетит!