Пъстър тутманик

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Пъстър тутманик
Снимка: Таня Левенова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Ароматен, пъстър, неустоим - три думи, с които да опишем този тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 бр.+ 1 белтък
  • суха мая - 7 г
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 250 мл
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • бекон - 50 г
  • маслини - 15 - 20 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • сирене - 100 г
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото омесвате гладко и нелепнещо тесто.

Маята се размесва в брашното, прави се кладенче в него и там се поставят останалите продукти за омесването на тестото.

Когато тестото е омесено, го покривате с кърпа и го оставяте на топло за един час да втаса хубаво.

След това го делите на 7 равни топки. Вземате една от топките, разточвате я на кора.

Намазвате я с олио, поръсвате я с част от предварително леко запържен бекон, нарязан на кубчета, с част от нарязаните маслини, няколко кубчета от нарязаната чушка и малко от натрошеното сирене.

Накрая поръсвате и риган на вкус.

Така приготвена кората навивате на руло. Разрязвате рулото по средата. Едната част завивате на охлюв, другата част около него.

Оформяте краищата на рулата, като ги пъхате отдолу, за да не се разтваря формата при печенето.

С голяма лъжица-лопатка пренасяйте направените охлювчета в тавата, като ги редите на малко разстояние едно от друго.

Така оформяте и останалите топки тесто.

Покривате тавата с така оформения тутманик и след 30-40 минути го намазвате с разбит жълтък с малко вода и олио.

Печете тутманика в студена фурна, която включвате на 180 градуса за около 40 минути.

Поднасяте тутманика топъл с айран.

Пъстрият тутманик е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: