Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Малка питка Валентинка

Малка питка Валентинка

Малка питка Валентинка
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Няма значение колко голяма е питката, важно е с колко любов е приготвена"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 900 г
  • масло - 40 г за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и активирайте маята със захарта и 2 с.л. брашно. Отделете единия жълтък за намазване, а останалите белтъци и жълтък разбийте с останалото прясно мляко, кисело мляко и олио.

Пресейте брашното и замесете средно меко тесто, което намажете с олио и оставете да втаса.

Тестото разделете на 5 части, като двете са малко по големи. Тях разточете на големи правоъгълни кори, всяка намажете със масло и навийте на руло. Готовите две рула дръпнете на страна и от останалите 2 части разточете също 2 кори, като са дълги колкото рулата.

Всяка нарежете по средата на тънки лентички и оплетете като едното се промушва под другото и така до края. Оплетените 2 кори прехвърлете върху рулата, ако отстрани имате повече често го изрежете.

Вземете сърцевидна форма за торта и покрийте с хартия за печене, сложете двете рула по края, а от останалото тесто изрежете сърце, поставете по средата и с ролер направете решетка, която поставете върху сърцето.

Оставете питката да втаса, след което намажете и сложете да се пече на 170 градуса за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: