Трифонова обредна пита

14/02/2018
"Няма как такъв голям празник да не го почетем с Трифонова обредна пита "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо279
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл хладка
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйце - 1 бр. без жълтъка
  • брашно - 500 г
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 1 с.л. микс
* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

Активира се маята, сипва се в средата на брашното и с останалите продукти се замесва меко еластично тесто. Завива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвой обема си.

Отделя се топче тесто около 1/3 - то е за декорация.

Останалото тесто с намаслени ръце се разтегля на кръгла питка. Поставя се върху хартия за печене и с ръце се притиска отгоре. Намазва се с разбит жълтък.

От оставеното тесто се оформят малки топчета, оваляни в брашно и наредени като грозд.

Разточва се кора и изрязваме листо и от малки фитили се усукват филизи.

Останалото тесто се разделя на 8 малки топченца. Всяко се топи в разбит жълтък и се топи в семена. Нареждат се по края на питката.

Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Изважда се, намазвам с малко вода и се покрива с кърпа.

Честит празник Трифон Зарезан и Наздраве!

Професионален нож за хляб
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионален нож за хляб
24.60 лв.
Виж ››

Когато се храните, ще ви е по-сладко с перфектно нарязани филийки хляб, а такива ще имате с професионалния нож за хляб. Той е подходящ за рязане на тестени изделия и продукти с хлъзгава повърхност като цитруси, домати, чушки и други. Професионалният нож за хляб е пръв помощник в кухнята!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар