Начин на приготвяне
Затоплете леко половината прясно мляко и в него разтворете маята.
Добавете захарта и 4-5 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.
В купа пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете сместа с маята, останалото прясно мляко, зехтина и солта.
Замесете меко и нелепнещо тесто и го намажете с малко олио.
Изчакайте 30-40 минути да удвои обема си и тестото е готово за ползване.
Пълнежа на питките и тяхното оформяне е въпрос на вашето въображение.
Ако няма да го ползвате веднага, го сложете в намаслена найлонова торбичка в хладилника. Така може престои 2-3 дни.
Ако тестото е било в хладилник преди ползване, го извадете за половин час на стайна температура.
Универсалното тесто за питки със солен пълнеж е готово.