Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Универсално тесто за питки със солен пълнеж

Универсално тесто за питки със солен пълнеж

редакция:
Универсално тесто за питки със солен пълнеж3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
"Ако искате да изненадате всички със солени питки за закуска, трябва да знаете как да замесите перфектното тесто."

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мая - 1/2 кубче прясна (21 г)
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко половината прясно мляко и в него разтворете маята.

Добавете захарта и 4-5 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.

В купа пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете сместа с маята, останалото прясно мляко, зехтина и солта.

Замесете меко и нелепнещо тесто и го намажете с малко олио.

Изчакайте 30-40 минути да удвои обема си и тестото е готово за ползване.

Пълнежа на питките и тяхното оформяне е въпрос на вашето въображение.

Ако няма да го ползвате веднага, го сложете в намаслена найлонова торбичка в хладилника. Така може престои 2-3 дни.

Ако тестото е било в хладилник преди ползване, го извадете за половин час на стайна температура.

Универсалното тесто за питки със солен пълнеж е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: