Начин на приготвяне
Размива се маята в 1 ч.ч. хладка вода и 150 г брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло. Разбиват се 8 яйца със захарта и солта, добавя се 200 г масло, ванилията, рома и 1 ч.ч. брашно.
Разбива се сместа добре, налива се прясното мляко в тенджера, добавя се останалото масло и се слага на котлона. Когато кипне, се сипват 2 ч.ч. брашно и се бърка непрекъснато, докато не започне да се отделя от стените на съда.
Сваля се от огъня, оставя се 3 минути да изстине и се прибавят едно по едно четирите яйца, като се продължава да се бърка. Така приготвената смес се прибавя към тестото с маята и се измества добре.
Добавя се останалото брашно и тестото отново се измесва добре. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Към втасалото тесто се прибавят захаросаните плодове, стафидите и бадемите.
Намазват се две малки и една голяма форма с масло и в тях се разпределя тестото за козунаците. Оставя се да втасат отново. След това се намазват с разбито яйце и се пекат в умерена фурна до готовност.
Коментари