Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Любим домашен парен козунак

Любим домашен парен козунак

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г
  • яйца - 12 бр.
  • захар - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 200 г
  • ванилия - 3 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захаросани плодове - 100 г
  • стафиди - 100 г
  • бадеми - 50 г
  • ром - 3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размива се маята в 1 ч.ч. хладка вода и 150 г брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло. Разбиват се 8 яйца със захарта и солта, добавя се 200 г масло, ванилията, рома и 1 ч.ч. брашно.

Разбива се сместа добре, налива се прясното мляко в тенджера, добавя се останалото масло и се слага на котлона. Когато кипне, се сипват 2 ч.ч. брашно и се бърка непрекъснато, докато не започне да се отделя от стените на съда.

Сваля се от огъня, оставя се 3 минути да изстине и се прибавят едно по едно четирите яйца, като се продължава да се бърка. Така приготвената смес се прибавя към тестото с маята и се измества добре.

Добавя се останалото брашно и тестото отново се измесва добре. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Към втасалото тесто се прибавят захаросаните плодове, стафидите и бадемите.

Намазват се две малки и една голяма форма с масло и в тях се разпределя тестото за козунаците. Оставя се да втасат отново. След това се намазват с разбито яйце и се пекат в умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Пробвах рецептата и се получи уникално.
18.04.2020 18:16