Паниран шницел от телешко филе с гъбен сос

16/02/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор5702146201
"Телешко, което се топи в устата - ни повече, ни по-малко "
Приготвяне35 мин.
Готвене45 мин.
Общо80 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо765
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме месото на порционни парчета, които почистваме от сухожилия и ципи. Ако филетата са закупени готови, ги поставяме между стреч фолио /предпазва месото от накъсване/ и начукваме с дървено чукче. Придаваме им елипсовидна форма и ги набраздяваме леко с остър нож, за да избегнем деформация на месото по време на топлинната му обработка. Овкусяваме филетата със сол и черен пипер.

За подготовката на панировката е необходимо да разделим жълтъците от белтъците. С помощта на пасатор разбиваме жълтъците с щипка сол, брашното, бакпулвера и бирата. Прибавяме и разбитите на сняг белтъци. В панировката добавяме и малко черен пипер.

За галетата предпочитам вкуса на прясно смлените трохи на стара франзела, багета или сух хляб. Към трохите прибавете шепа семена от сусам и настъргана на ситно лимонова кора. Сусамът придава приятна хрупкавост, а уханието на цитрус допълва вкусовите качества на панираното филе.

Подготвяме три чинии със заготовки за панирането на месото. В първата с брашно овалваме филето, след което го изтупваме внимателно.

Втората чиния е с пухкавата панировка. Потапяме филето, след което го овалваме в ароматната домашна галета.

В тигана маслената баня от загрялата мазнина е вече готова. Панираме филетата от двете страни. Изваждаме ги задължително върху руло от домакинска хартия, за да попие излишното мазнина. Можем да поставим филетата във фурната на 50 градуса, за да ги запазим топли до поднасянето им.

Гъбите почистваме със суха четка. Не мием с вода, за да не поемат излишна течност.

Поставяме ги за кратко във вряла вода /2 ч.ч./, в която сме поставили 1-2 стръкчета мащерка, сол, няколко зърна черен пипер и щипка лимонена киселина или 3-4 капки оцет.

Гъбите бланшираме около 10 минути. Отцеждаме ги и след като се охладят ги нарязваме на шайби.

Запазваме гъбеният бульон от варенето, като прецеждаме 1 1/2 ч.ч. от него.
В тиган с разтопено масло поставяме отцедените гъби, целите скилидки чесън, като задушаваме за 3-4 минути. Добавяме гъбеният бульон и оставяме да къкри, докато течността се изпари наполовина. Овкусяваме със сол, ако е необходимо.

Деглазираме с червеното вино. След като алкохолът се изпари, разтваряме в малко студена вода царевичното брашно. Сгъстяваме с него соса.

Поднасяме панираното телешко филе топло, гарнирано с гъбения сос и резенче лимон.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар