Начин на приготвяне
Измиваме пилешките бутчета и ги почистваме добре. Подсушаваме ги от всички страни и ги овкусяваме с черен пипер и сол. По желание можете да добавите и суха мащерка. Намазваме ги обилно с масло. Подреждаме ги в тава, в която наливаме пилешкия бульон и виното.
Покриваме ги с тензух, напоен с останалото разтопено краве масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.
През това време поставяме ориза в цедка и го измиваме внимателно под течаща студена вода. Поставяме го в купа и го накисваме за 25 - 35 минути. Отцеждаме го и го изплакваме още веднъж от остатъчното нишесте. Така той ще остане с разделени зрънца и термичната му обработка ще бъде по-кратка. Оставяме го да се подсуши добре.
През това време поставяме лука и селърито в блендер и пасираме на много ситно. Зеленчуковият микс е изваден готов от фризера*.
В дълбок съд изливаме зехтина, и в него поставяме шушулките кардамон и смлените шалот и селъри. Сотираме за 5 минути, като добавяме и зеленчуците - морков, чушка, грах и царевица. Топлинната обработка трае още 10 минути на слаб котлон.
Добавяме ориза и разбъркваме непрекъснато. Добавяме 1/2 от горещия пилешки бульон, овкусяваме със сол и пипер. Оставяме пилафа да заври на силен котлон, след което намаляваме температурата и похлупваме съда.
След 10 минути добавяме останалият бульон и оставяме ориза да се досготви. След термичната обработка отстраняваме тенджерата от котлона, като отхлупваме капака, разбъркваме внимателно ориза, за да се отделят зрънцата едно от друго, и покриваме с памучна кърпа за 15 минути.
Сервираме пилафа в индивидуални чинии, като поставяме по две печени бутчета върху него.
Съвет 1: Ако приготвяте бульона в същия ден, можете да разфасовате пилето на порции и запечете във фурната. В момента разполагах само със бульона, затова предлагам рецептата с бутчета.
Съвет 2: Във фризера разполагам с торбички от зеленчуци за приготвяме на пилаф. Нарязвам си пресни чушки, моркови на кубчета и ги разпределям по равно. Бланширам грах и го добавям към тях заедно с оронените сварени царевични зрънца. Този микс няма нищо общо със съсухрените готови закупени от магазина. Вкусът е различен, а и визията го доказва.
Коментари