Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пилешки бутчета с пъстри зеленчуци на фурна

Пилешки бутчета с пъстри зеленчуци на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пилешки бутчета с пъстри зеленчуци на фурна
Снимка: Зори
1 / 6
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Честна дума, заради зеленчуците го правим, нямаме идея тези крехки, топящи се в устата пилешки бутчета как са попаднали там"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 6 бр. горни
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 4 с.л.
  • грах - 300 г, пресен или замразен
  • чесън - 2 скилидки
  • мента - 1 шепа пресни листа
  • печурки - 250 г бейби
  • моркови - 1 бр., едър или 2 бр. по - дребни
  • картофи - 3 - 4 бр. средно големи
  • черен пипер
  • сол
  • ЗА МАРИНАТАТА
  • майонеза - 1/2 к.ч.
  • доматено пюре - 1/2 к.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се измиват и оставят да се изцедят от водата.

За маринатата в купа се смесват майонезата и доматеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер на вкус и при непрекъснато разбъркване се добавя и олиото. След като сместа стане хомогенна, с нея се намазват пилешките бедра от всички страни и се оставят да се мариноват поне за 30 минути.

В тиган се загрява олиото и маслото и първо се задушава грахът, след това към него се добавят наситнените скилидки чесън и листенцата мента. Дърпа се от котлона.

Картофите и морковите се обелват и с помощта на нож за кашкавал се нарязват на вълнообразни кръгчета или полумесеци.

Бейби печурките се измиват под течаща студена вода и леко им се изрязват пънчетата. Ако има по-едри гъби, се разполовяват.

Всички зеленчуци (картофи, грах, моркови, гъби) се прехвърлят в намазнена тавичка. Поръсват се със сол, черен пипер и се добавя малко гореща вода, колкото леко да ги покрие. Разбъркват се и се разпределят равномерно в тавата. Отгоре се нареждат намазаните с маринатата пилешки бедра, обърнати с кожата нагоре, поръсват се с тънка струйка олио.

Тавата се покрива с разрязан на половина плик за печене (да се получи лист), като краищата му се подгъват, така че да не излизат извън тавата.

Ястието се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор около 1 час.

След това внимателно се отстранява листа от плика за печене и тавата се връща във фурната за още 10 - 15 минути, до получаването на апетитен загар на пилешките бутчета със зеленчуци.

Пилешките бутчета се поднасят топли, гарнирани с пъстрите печени зеленчуци и отделилият се сос при печенето.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: