Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Ориз на Фурна»Пилешки бутчета с ориз, праз и розмарин

Пилешки бутчета с ориз, праз и розмарин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пилешки бутчета с ориз, праз и розмарин
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
18/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Уж просто пилешко с ориз, но все пак е невероятно вкусно"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 - 4 бр.
  • розмарин - 3 - 4 с.л. сух или пресен
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава =, средна
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • сол - на вкус
  • копър - 1 с.л. сух
  • олио - 100 мл
  • черен пипер - на вкус
  • За бульон
  • праз - 1 стрък
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • кориандър - 1 шепа листа
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджерка поставете пилешките бутчета - почистени и измити заедно със зеленчуците за бульона - морковите и лука и праза, обелени и разполовени, целината - на едри парчета, а листата кориандър - цели, без да ги кълцате. Добавете олиото и малко сол и покрийте с обилно количество вода. Сварете за около 30 минути.

През това време си нарежете на ситно другата глава лук и праз (зелената част от него също може да добавите към бульона). Запържете ги до готовност във олиото и сипете и ориза да се запържи за кратко при тях, докато стане кристален (добре е предварително да го измиете от нишестето).

Извадете сварените бутчета и прецедете бульона, като отмерите на една част ориз 3 части бульон. Загрейте фурната на 195 градуса.

Прехвърлете ориза в тавичка и налейте при него ароматния бульон. Овкусете с черен пипер, сол и копъра и разбъркайте. Разположете бутчетата в тавичката и поръсете с розмарина. Върху всяко от тях може да поставите и парченце масло. Поставете в загрятата вече фурна и гответе до извиране на водичката и набъбване на ориза - около 20-25 минути.

Готовото пиле с ориз ястие извадете и покрийте с чиста кърпа да се задуши за 10 минути и сервирайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: