Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и отцеждат в гевгир.
В тиган се загрява маслото със олиото и пилешките бутчета се изпържват в мазнината до приятен златисто-кафяв загар. Прехвърлят се в друг съд и се овкусяват със сол, черен пипер, сушена мащерка и по желание с малко стрита сушена люта чушка.
В същата мазнина се изпържва почистеният и нарязан на едри колелца праз, поръсва се със щипка сол и постепенно се добавят нарязаните на тънки колелца моркови и нарязаните на лентички чушки.
Накрая се добавят наситнените скилидки чесън и подправки на вкус - мащерка, черен пипер, люта натрошена сушена люта чушка.
Всичко се прехвърля в гювеча, налива се горещия пилешки бульон и най-отгоре се нареждат пилешките бутчета.
Поръсват се със струйка олио, капакът се захлупва и гювечът се слага в долната част на фурната.
Пилешките бутчета с праз в гювеч се пече във фурната на 240 градуса с включен вентилатор около час и двайсет минути или до готовност.
Добър апетит!