Начин на приготвяне
В голяма тенджерка поставете пилешките бутчета - почистени и измити заедно със зеленчуците за бульона - морковите и лука и праза, обелени и разполовени, целината - на едри парчета, а листата кориандър - цели, без да ги кълцате. Добавете олиото и малко сол и покрийте с обилно количество вода. Сварете за около 30 минути.
През това време си нарежете на ситно другата глава лук и праз (зелената част от него също може да добавите към бульона). Запържете ги до готовност във олиото и сипете и ориза да се запържи за кратко при тях, докато стане кристален (добре е предварително да го измиете от нишестето).
Извадете сварените бутчета и прецедете бульона, като отмерите на една част ориз 3 части бульон. Загрейте фурната на 195 градуса.
Прехвърлете ориза в тавичка и налейте при него ароматния бульон. Овкусете с черен пипер, сол и копъра и разбъркайте. Разположете бутчетата в тавичката и поръсете с розмарина. Върху всяко от тях може да поставите и парченце масло. Поставете в загрятата вече фурна и гответе до извиране на водичката и набъбване на ориза - около 20-25 минути.
Готовото пиле с ориз ястие извадете и покрийте с чиста кърпа да се задуши за 10 минути и сервирайте.
Добър апетит!