Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта и към тях се прибавя олиото, киселото мляко, лимоновата кора, ванилията и орехите. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и също се добавя към сместа.
Всичко това се изсипва в тортена форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене и леко намазана с олио и се пече в предварително загрята на 180 фурна около 35-40 минути до зачервяване. При проверка с клечка блатът трябва да е изпечен.
Докато е още топъл, изваждаме сладкиша от фурната и го сиропираме с малко от сиропа на компота.
Върху готовия блат се нареждат парчета от праскови или кайсии и между тях се слага от конфитюра.
Белтъците заедно с останалата част от захарта се разбиват на сняг и с тях се намазва обилно сладкиша отгоре. Слага се отново, но само за 10 минути, докато белтъците не образуват лека коричка.