Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пържени филийки»Торихас - испански пържени филийки

Торихас - испански пържени филийки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Торихас - испански пържени филийки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Пържени филийки, които ще преобърнат представите ви за вкусна закуска"

Необходими Продукти

  • козунак - 8 дебели филийки (или хляб)
  • прясно мляко - 500 мл
  • течна сметана - 150 мл (сладкарска)
  • канела - 1 пръчка
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 80 г
  • масло - 150 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • За сироп
  • червено вино - 100 мл десертно, сладко
  • вода - 100 мл.
  • канела - 1 пръчка
  • захар - 40 г
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • За декорация
  • сметана - сметана (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Торихас могат да се приготвят както със хляб, така и с козунак или бриош. Испанците използват техните варианти на сладките хлябове - Мона и Тоня Аликантина. Консумира се като десерт - невероятно ароматен и вкусен.

Първа стъпка е да загреем млякото със захарта, канелата и лимоновата кора. Щом заври го отстраняване от огъня и оставяме да се охлади - това се прави, за да се ароматизира.

Отделно разбиваме яйцата със сметаната и разбъркваме при млякото, от което предварително сме извадили пръчката канела и кората от цитруса. Изливаме в дълбока купа и поставяме филийките, за да се напоят добре и поемат сместта.

Загряваме маслото със зехтина на умерен огън и изпържваме от двете страни нашите торихас, докато придобият хубав тъмно златист загар.

Изваждаме върху кухненска хартия, която да абсорбира мазнината по тях.

Заемаме се със сиропа, поставяйки всички продукти за него на огъня и варим, докато се сгъсти лекичко.

Ако не разполагате със десертно червено вино може да ползвате обикновено и да увеличите количеството на захарта. Щом отстраним от огъня изваждане канелата и портокаловата кора.

Сервираме Торихас, залети с винения сироп и по желание украсяваме сбита сметана, поръсена със още канела (на прах).

Добър апетит с този традиционен испански десерт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: