Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с картофи по гръцки

Мусака с картофи по гръцки

Мусака с картофи по гръцки
Снимка: Любомира Нейкова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Чудим се дали в Гърция на муската по гръцки не ѝ казват просто мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г /овкусена със сол и черен пипер/
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • доматен сок - 100 мл
  • магданоз - 1 връзка
  • олио
  • патладжани - 2 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • домати - 3 бр.
  • за заливката
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на ленти по 1 см, осоляваме и оставяме да се отцедят. След това леко ги запържваме и ги оставяме на кухненска салфетка да попие излишната мазнина.

През това време приготвяме плънката: запържваме нарязания на полумесеци лук и след това добавяме каймата. Запържваме я и когато е готова добавяме доматения сок. Оставяме да покъкри 5 минути и добавяме наситнените чесън и магданоз.

Картофите и доматите нарязваме на шайби.

Редим мусаката: първи ред патладжани, след това картофи, плънка и отгоре кръгчета домат. След това редим отново картофи, плънка и най-отгоре патладжани.

Печем мусаката на 180 градуса около 20-25 минути.

Всички продукти за заливката се разбиват и се залива готовата мусака. Запичаме още 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: