Начин на приготвяне
Замесете меко тесто от изброените продукти без кравето масло и пудрата захар. Завийте в стреч фолио и оставете за половин час да втаса.
Готовото тесто разточете или раздърпайте на много тънък лист. Намажете със свинската мас и завийте на руло. Разрежете на пънчета от по 2 см широчина (моите ги разрязах на малко по-големи, защото исках енсаймадите ми да станат по- големи).
Всяко пънче разточете до прозрачност. Намажете отново с мас и завийте на руло, а рулото на охлюв, като оставяте малко разстояние, защото се надуват.
Подредете в тавичка, застлана с хартия за печене, и оставете да удвоят обема си. Намажете всяка една баничка с мас и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Готовите питки още топли ги намажете отново с мас и оставете да изстинат. Преди да сервирате, поръсете обилно с пудра захар.
Енсаймада Майорка (Ensaimada de Mallorca) са много вкусни.
Коментари