Начин на приготвяне
Накиснете от предната нощ червените чушки и когато са набъбнали и добре хидратирани, изстържете месцето им с остър нож. Накълцайте го или направете на паста.
Нарежете лука и зелените чушки и ги запържете в зехтина до омекване. Оригиналното Мармитако се приготвя в глинен съд, така че ако имате, използвайте го поставяйки директно на котлона.
След като зеленчуците омекнат, сложете и доматеното пюре, чесъна, месото от червените чушки и картофите, нарязани на едри кубчета. Посолете и запържете за 4-5 минути, след което налейте виното. Гответе до изпаряването му. Ръснете червения пипер да се запържи за секунди и веднага залейте с рибния бульон. Варете около 15 минути на тих до умерен огън, а през това време нарежете рибата на едри кубчета и прибавете към ястието. Варете още 5-8 минути и изключете котлона, оставяйки глинената тавичка върху него да си къкри, докато поизстине. Тук е моментът да си добавите още сол, ако е необходимо.
Сервирайте топло, поръсено с прясно накълцан магданоз.
* За сгъстяване испанците ползват следният трик: при рязането на картофите самият картоф се срязва леко с натиск на палеца се счупва/скършва - така нишестето от тях пада по-лесно и сгъстява чорбичката. Ако желаете, вие може да сгъстите по познатия на нас начин - с малко брашно, размито в студена вода.
Това ястие идва от Паис Баско, моряшка гозба, много обичана и традиционна за тази зона.
Потопете се и вие в атмосферата на това място, като го опитате!
Добър апетит!
Коментари