Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Яхния»Телешко Бланкет (Blanqette de Veau)

Телешко Бланкет (Blanqette de Veau)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Телешко Бланкет (Blanqette de Veau)
Снимка: marcheva14
1 / 5
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Докоснете се до съвършенството на френската кухня, приготвяйки телешко Бланкет у дома"

Необходими Продукти

  • телешко плешка - 600 г рагу
  • лук - 2 глави стар, разрязани на две
  • моркови - 2 бр.
  • селъри - 2 стръка
  • целина - 100 г
  • лимони - 1/2 лимон
  • арпаджик - 18 бр. лукчета (или дребен кръгъл шалот)
  • печурки - 300 г малки
  • брашно - 2 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • сметана - 150 мл за готвене
  • магданоз - 1 връзка плосък
  • подправки - букетче от гарни (garni)*
  • масло 30 + 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимонът се поставя във вряща вода за 1 минута, за да се отстрани горчивият вкус от кората. Изважда се. Оставя се настрана до ползването му.

Приготвя се предварително и торбичката garni в тензух* - дръжки на магданоз, дръжки на целина, мащерка, дафинов лист, зърна черен пипер, поставени в торбичка от тензух.

Зеленчуците се почистват.

В тенджера с достатъчно вода се поставя нарязаното на кубчета телешко месо. Оставя се да заври за 3-4 мин.

Сваля се от котлона и водата се изхвърля, а месото се измива под течаща вода. Измива се и тенджерата.

Връща се на котлона, прибавя се месото, главите лук нарязани на две, целината, нарязана на едро, лимонът и се прибавя букетчето гарни, завързано в тензухена торбичка, добавя се и 1 с.л. сол и достатъчно вода, за да покрие продуктите.

Оставя се да заври на силен котлон, след това се намалява температурата и се оставя да къкри в продължение на 45-50 мин. Добавят се морковите, нарязани на големи парчета, селърито, също на големи парчета, и се оставя за още 15-20 мин. на котлона.

След това време на готвене се отстранява лукът, лимонът, целината и букетчето гарни. Повече няма да има необходимост от тях.

Чрез гевгир/голяма цедка се отделя бульонът, месото с морковите и селърито, оставят се настрана.

Загрява се в тиган 30 г масло, добавят се почистените лукчета и гъбите. Изпържват се до златисто-кафяво, свалят се от котлона и се оставят настрана.

В тиган се добавя останалото по рецепта масло, прибавя се брашното наведнъж и се запича на слаб котлон, трябва да остане бяло - леко бежово. Бавно се добавя бульонът, около 600 мл при непрекъснато разбъркване, и се готви до напълно гладък сос. След това се добавя свареното месо, селърито, морковите, гъбите и перления лук.

Оставя се на умерен котлон да заври за 10 мин при периодично разбъркване, за да не залепне по дъното. След 10 мин се прибавя сметаната, сол и черен пипер и се готви за още 3 мин. Сваля се от котлона и се прибавят жълтъците при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. Сваля се от котлона и се прибавя наситнен магданоз.

Вкусната яхния се сервира с бял ориз или картофи.

Телешко Бланкет е класическа френска рецепта за френско рагу - светло месо (може да се ползва агнешко или пилешко), приготвено в бульон с ароматни подправки. Сосът е от така нареченото бяло РУ - вид сос с добавена сметана и жълтъци.

Бланкетите се приготвят също и с риба или само със зеленчуци.

Традиционно се сервира с бял ориз или картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: