Начин на приготвяне
Лимонът се поставя във вряща вода за 1 минута, за да се отстрани горчивият вкус от кората. Изважда се. Оставя се настрана до ползването му.
Приготвя се предварително и торбичката garni в тензух* - дръжки на магданоз, дръжки на целина, мащерка, дафинов лист, зърна черен пипер, поставени в торбичка от тензух.
Зеленчуците се почистват.
В тенджера с достатъчно вода се поставя нарязаното на кубчета телешко месо. Оставя се да заври за 3-4 мин.
Сваля се от котлона и водата се изхвърля, а месото се измива под течаща вода. Измива се и тенджерата.
Връща се на котлона, прибавя се месото, главите лук нарязани на две, целината, нарязана на едро, лимонът и се прибавя букетчето гарни, завързано в тензухена торбичка, добавя се и 1 с.л. сол и достатъчно вода, за да покрие продуктите.
Оставя се да заври на силен котлон, след това се намалява температурата и се оставя да къкри в продължение на 45-50 мин. Добавят се морковите, нарязани на големи парчета, селърито, също на големи парчета, и се оставя за още 15-20 мин. на котлона.
След това време на готвене се отстранява лукът, лимонът, целината и букетчето гарни. Повече няма да има необходимост от тях.
Чрез гевгир/голяма цедка се отделя бульонът, месото с морковите и селърито, оставят се настрана.
Загрява се в тиган 30 г масло, добавят се почистените лукчета и гъбите. Изпържват се до златисто-кафяво, свалят се от котлона и се оставят настрана.
В тиган се добавя останалото по рецепта масло, прибавя се брашното наведнъж и се запича на слаб котлон, трябва да остане бяло - леко бежово. Бавно се добавя бульонът, около 600 мл при непрекъснато разбъркване, и се готви до напълно гладък сос. След това се добавя свареното месо, селърито, морковите, гъбите и перления лук.
Оставя се на умерен котлон да заври за 10 мин при периодично разбъркване, за да не залепне по дъното. След 10 мин се прибавя сметаната, сол и черен пипер и се готви за още 3 мин. Сваля се от котлона и се прибавят жълтъците при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. Сваля се от котлона и се прибавя наситнен магданоз.
Вкусната яхния се сервира с бял ориз или картофи.
Телешко Бланкет е класическа френска рецепта за френско рагу - светло месо (може да се ползва агнешко или пилешко), приготвено в бульон с ароматни подправки. Сосът е от така нареченото бяло РУ - вид сос с добавена сметана и жълтъци.
Бланкетите се приготвят също и с риба или само със зеленчуци.
Традиционно се сервира с бял ориз или картофи.