Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта и щипка сол на пухкава бяла пяна.
Добавете киселото мляко и олиото и отново разбийте за кратко на бавна скорост, за да остане сместа максимално пухкава.
Пресейте брашното на два пъти, като разбърквате с движения в кръг в една посока, докато брашното се интегрира добре.
Сипете сместа в тавичка с диаметър 28 см предварително намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене. Заравнете и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.
Печете 20 минути и тогава отворете фурната и отгоре подредете кайсиите, почистени от костилките и разполовени (с разреза нагоре). Не отваряйте фурната, преди да са изтекли 20-те минути.
Поръсете плодовете с малко захар и допечете още 10-12 минути или докато добият лек загар, а сладката пита е напълно изпечена и с хубава тъмно златиста коричка.
Изключете фурната и оставете сладкиша с кайсии вътре на отворена наполовина врата за още около 10-15 минути, след това оставете да изстине.
Поръсете с пудра захар или захарни перли и поднесете с чаша топло мляко, горещ шоколад или кафе.
* Тази изключително простичка рецепта ми е предоставена от бабата на приятелка испанка, живееща в Майорка. Нарича се Coca Mallorquina de albaricoques.
Тази сладка пита с кайсии от Майорка се приготвя лесно и бързо и е подходяща за начинаещи кулинари.
Да ви е сладко!