Начин на приготвяне
Хлябът Морено от Майорка е традиционен хляб, който се приготвя основно от типичната отглеждана на острова пшеница, наричана xeixa.Тя е характерна с това, че оставя по- сладникав вкус, има по-ниско съдържание на глутен и е по-лесно усвоима от организма.
Този типичен за острова хляб се използва предимно за традиционното Pa amb oli или т.нар. филийки със зехтин, доматки, аншоа.
Тъй като на българския пазар е трудно да се открие този вид брашно, то може да се използва обикновено висококачествен пълнозърнесто брашно и да се добави повечко мед или захар в тестото, за да се доближи хлябът до автентичния леко сладникав вкус, който трябва да има.
Този вид пълнозърнест хляб трябва да е по-плътен, затова и не се използва голямо количество мая.
Ето и как да си го проготвите.
Разтворете маята в половината леко затоплена вода със захарта или меда. Разбъркайте и оставете да шупне.
Сипете в купа двата вида брашно - бяло и пълнозърнесто и солта.
Направете кладенче в средата и в него сипете олиото, шупналата мая и останалата вода.
Замесете гладко тесто и го оставете в купата да втаса за 1 час, покрито с прозрачно домакинско фолио.
Когато е удвоило обема си, обърнете го върху намазнен или леко набрашнен плот и изкарайте въздуха от него с нежен натиск.
Оформете хляб с овална форма, направете му няколко прореза с остър нож и поръсете с пълнозърнесто брашно.
Сложете хляба морено в намазнена тава и отново изчакайте да втаса за 1 час.
Печете традиционния хляб в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.
Преди да нарежете, оставете да изстине напълно върху решетка.
Добър апетит!