Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)

Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Не сядайте на трапезата без този традиционен хляб - ще направи и най-безвкусното основно разкошно за хапване"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 400 г от xeixa (вид пшеница, отглеждана на Майорка)
  • брашно - 200 г бяло (за универсална употреба)
  • вода - 370 мл
  • слънчогледово олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. или мед
  • мая - 12 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът Морено от Майорка е традиционен хляб, който се приготвя основно от типичната отглеждана на острова пшеница, наричана xeixa.Тя е характерна с това, че оставя по- сладникав вкус, има по-ниско съдържание на глутен и е по-лесно усвоима от организма.

Този типичен за острова хляб се използва предимно за традиционното Pa amb oli или т.нар. филийки със зехтин, доматки, аншоа.

Тъй като на българския пазар е трудно да се открие този вид брашно, то може да се използва обикновено висококачествен пълнозърнесто брашно и да се добави повечко мед или захар в тестото, за да се доближи хлябът до автентичния леко сладникав вкус, който трябва да има.

Този вид пълнозърнест хляб трябва да е по-плътен, затова и не се използва голямо количество мая.

Ето и как да си го проготвите.

Разтворете маята в половината леко затоплена вода със захарта или меда. Разбъркайте и оставете да шупне.

Сипете в купа двата вида брашно - бяло и пълнозърнесто и солта.

Направете кладенче в средата и в него сипете олиото, шупналата мая и останалата вода.

Замесете гладко тесто и го оставете в купата да втаса за 1 час, покрито с прозрачно домакинско фолио.

Когато е удвоило обема си, обърнете го върху намазнен или леко набрашнен плот и изкарайте въздуха от него с нежен натиск.

Оформете хляб с овална форма, направете му няколко прореза с остър нож и поръсете с пълнозърнесто брашно.

Сложете хляба морено в намазнена тава и отново изчакайте да втаса за 1 час.

Печете традиционния хляб в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Преди да нарежете, оставете да изстине напълно върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: