Бюрек с къпани кори

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1146
15
02/03/2018
"Знаете ли откога търсим рецептата за бюрек с къпани кори, сега заслужаваме ли две парчета баница "
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо54 299
  • Преглеждания за месеца1002
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • HOSSO - 1 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - колкото поеме
  • HOSSO - 200 мл
  • сирене - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете и разбъркайте яйцата със солта, олиото, оцета и топлата вода. На етапи към тях добавяйте пресято брашно и бъркайте, замесете меко тесто.

Разделете тестото на 10 топчета, от които две да са малко по-големи, завийте с чиста кърпа и оставете така за 30 минути.

С точилка разточете 8-те по малки топчета на тънки кори и ти нареждайте една върху друга, като помежду им поръсвате малко брашно, за да не се слепят.

Напълнете голяма тенджера с вода и я посолете на вкус, поставете я на котлона да заври. Напълнете друга голяма тенджера със студена вода.

Нарежете купа от кори на квадрати, разделете листче по листче нарязаните кори и ги пускайте във заврялата вода. След като отново заври водата, прецедете и поставете сварените листи в студената вода, разбъркайте.

С гевгир прецедете корите и ги оставете в него да се отцедят. Нагрейте олиото и оставете да си охлади, а сиренето натрошете.

Поставете 3 с.л. олио на дъното на тава. Разточете едно от 2-те останали топчета на кори с големина по-големи от дъното на тавата. Поставете листа в тавата, като краищата му висят извън нея.

Поръсете със сирени и започнете да редите от варените листа - лист по лист, като на всеки ред листа поръсвате със сирене и поливате с 3 с.л. олио, и така, докато свършат листата и завършвате със сирене.

Завийте увисналата (долна) кора отгоре и разточете другото топче на кора, с нея завивате бюрека, като подпъхвате леко краищата отстрани. Налейте отгоре останалото олио и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 1 час.

Извадете тавата и леко напръскайте горния лист с вода, завийте с чиста кърпа, за да си задуши.

Много вкусен бюрек с варени кори, мек и сочен, просто превъзходен!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
весислава
весислава
07.02.2019 08:06
Всяко листче по отделно ли се пуска в заврялата вода ?
0
0
Мария Симова
Мария Симова
07.02.2019 08:16
Да, едно по едно парченцата иначе са като макаронена топка, трябва да се отделят.
0
0