Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Кръгла тежка форма - за 12 бр. хлебни топчета.
Размер на всяко хлебно топче - около 70-75 г.
Не се работи с миксер.
В купа се поставя бързодействащата мая, залива се с топлата вода, прибавя се и медът. Оставя с да шупне.
Разтопеното масло се излива в купа, прибавя се яйцето, разбърква се, добавя се солта, малко от брашното, за да се замеси с дървена лъжица, излива се водата с маята и меда и по малко започва да се прибавя и останалото брашно.
Започва се да се разбърква, в началото с лъжица, а след това с ръка в самата купа. Тестото грубо не се меси, а се подвига и се връща обратно, в началото е силно лепкаво, но след определено време около 10-15 минути ще спре да лепи и трябва да е гладко.
Не се добавя повече брашно от показаното по рецепта. Премерва се на кантар и се определят парчета тесто около 70-75 г всяко.
Ръката се прави като шепа, взима се всяко топче тесто и с кръгово движение на китката се завърта върху равна повърхност, докато хубаво се оформи.
Много е удобно, ако се ползва мраморен плот, така няма да лепи по ръката. Оформените топчета се подреждат едно до друго в подходяща тава с плътно дъно, покриват се и се оставят само за 20 мин. да втасат.
След това време се поставят във фурна и се пече на 200 градуса за около 25 мин. Изваждат се хлебчетата и още горещи с четка се намазват обилно с разтопено масло.
Бързите италиански хлебчета с мед и масло са готови.
Източник: Sugar Spun Run