Начин на приготвяне
Месото се поставя между два листа прозрачно фолио и се начуква внимателно, като се внимава да не се разсъса. Може да се направи и с помощта на по-тежък тиган, но трябва да се внимава, за да не се наруши целостта на месото.
Измива се, подсушава се и се натрива със сол и черен пипер и се оставя да престои на студено.
Гъбите, празът, чесънът се нарязват на ситно. Джинджифилът, целината и морковът се настъргват на ренде. Запържват се в зехтина, добавя се сол и пипер на вкус. Деглазира се с бялото вино, добавя се и наситненият магданоз.
Месото се разтила и върху него разпределяме плънката, като оставяме около 2 см от края без плънка.
Навива се месото откъм тясната страна на руло. Завързва се с кухненски конец, първо един път надлъжно, след това напречно.
Загрява се другата част от зехтина и навитото месо се запържва от всички страни.
Деглазира се с бялото вино и бульона и се оставя силно да заври.
Премества се в глинен съд, около месото се налива и бульонът, и се намазва със сместа от мед, лимон, червен пипер и горчица с помощта на четчица.
Покрива се с капака и се пече във фурната около 90 мин, като след първите 60 мин махаме капака, обръщаме рулото и печем още около 30 мин без капак.
Месото се изважда от гювечето и се маха кухненският конец. Нарязва се на филийки и се поднася със свежа салата и по желание с малко от соса.
Гарантиран вкус! Вкусно да ви и празнично!
Наздраве!