Начин на приготвяне
Извадете всички продукти на стайна температура. Затоплете прясното мляко и отделете около 100 мл в купичка, добавете захарта, маята и малко брашно. Разбъркайте, докато получите гъста смес, покрийте с чиния и оставете да се активира. Отделете единия жълтък, а останалото яйце с белтъка разбийте с другите млека и олиото.
Пресейте брашното 3 пъти и сипете солта, направете кладенче и смесете двете смеси като постоянно бъркате с брашното, замесете хубаво гладко тесто. Сложете го в намазана купа с олио и покрийте с домакинско фолио. Тестото разделете на 4 части, като двете са малко по-големи и едно малко топче колкото орех или ябълка.
Двете по-малки части тесто разточете на 2 кори, едната намажете със масло и навийте на руло, другата кора нарежете на тънки ленти по средата и оплетете като промушвате една под друга. Оплетената кора сложете върху рулото.
С другите 2 по-големи кори процедирайте по същия начин, сложете хартия за печене на тавата от печката и свийте двете части във форма на осмица.
От малката част тесто оформете розата и листата, разточете кора, изрежете кръгчета, застъпете и навийте. Листата оформете с остър нож, поставете ги където ви хареса.
Оставете погачата да втаса, след което намажете със разбития жълтък, поръсете със сусам и печете във загрята фурна на 170 градуса за около 35 минути.
Коментари
Произведение на изкуството!
Ще помоля ако имате възможност да направите видео, така ще бъде по лесно за начинаещите