Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Кисел»Домашен кисел от ябълки

Домашен кисел от ябълки

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694331
Домашен кисел от ябълки
Снимка: Потребител#165452
2 / 5
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Заложете на домашното - опитайте вкусен домашен кисел, приготвен с ябълки от градината"

Необходими Продукти

  • ябълки - 3 - 4 бр. големи (600 - 700 г общо)
  • захар - 1 ч.ч. (200 мл)
  • карамфил - 3 бр.
  • нишесте - 4 с.л.
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета.

Слагат се в тенджера, добавя се захарта (ако не ви е достатъчно сладко, после може да добавите още захар), пускат се карамфилчетата и се заливат с 1 литър вода. Варят се на тих огън за 15- 20 минути, докато омекнат.

Сместа се охлажда и се пасира или смила в блендер, като първо се махат карамфилчетата.

В тенджерка слагаме нишестето и постепенно добавяме от пасираната смес и бъркаме с телена бъркалка, за да не станат бучки.

Желателно е да измерим обема на пасираната смес и ако е извряла повечко вода, да долеем до литър.

След като смесим цялото количество ябълкова смес с нишестето, връщаме на огъня и с непрекъснато бъркане варим до сгъстяване, плюс още три-четири минути, за да не остане вкус на сурово нишесте.

Още топло насипваме в купички.

Сервираме кисела след охлаждане, като можем да гарнираме с бита сметана, каймак или просто да си го хапнем така.

По подобен начин приготвям кисели от различни плодове.

Домашният кисел от ябълки е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: