Начин на приготвяне
Ябълките се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета.
Слагат се в тенджера, добавя се захарта (ако не ви е достатъчно сладко, после може да добавите още захар), пускат се карамфилчетата и се заливат с 1 литър вода. Варят се на тих огън за 15- 20 минути, докато омекнат.
Сместа се охлажда и се пасира или смила в блендер, като първо се махат карамфилчетата.
В тенджерка слагаме нишестето и постепенно добавяме от пасираната смес и бъркаме с телена бъркалка, за да не станат бучки.
Желателно е да измерим обема на пасираната смес и ако е извряла повечко вода, да долеем до литър.
След като смесим цялото количество ябълкова смес с нишестето, връщаме на огъня и с непрекъснато бъркане варим до сгъстяване, плюс още три-четири минути, за да не остане вкус на сурово нишесте.
Още топло насипваме в купички.
Сервираме кисела след охлаждане, като можем да гарнираме с бита сметана, каймак или просто да си го хапнем така.
По подобен начин приготвям кисели от различни плодове.
Домашният кисел от ябълки е много вкусен.