Начин на приготвяне
Телешката глава с помощта на сатър начепкайте на късове, които да могат да влезнат в тенджерата под налягане. Измиват се и се накисват в студена вода за около 3-4 часа. През това време минимум два-три пъти сменете водата. Трябва да се отмие всичката кръв от месото.
Наслагайте в херметическата тенджера късовете и сложете толкова вода, колкото да ги покрие. Не слагайте капака още! Поставете на котлона и когато заври, ще се образува пяна. Нека да поври не повече от 5 мин. Изхвърлете първата вода и налейте чиста.
Добавете в тенджерата един обелен цял морков и обелена глава кромид, сол, дафинов лист, пипер на зърна меланж и бахар.
Внимавайте количеството на водата да не надвиши максимума, отбелязан на съда! Сложете капака на тенджерата и я поставете на котлона. Когато заври, намалете степента на температурата и оставете да се вари на бавен огън около 2 часа.
Обезкостете месото, нарежете го на парченца. Изхвърлете моркова и лука. Бульона прецедете, докато е още горещ. Оставете го да изстине. Отгоре ще се образува лой.
В голяма тава или тиган с незалепващо покритие сложете лойта. Когато се позапържи, прибавете месото, мления черен пипер и една голяма чаша от бульона. Ако е нужно, досолете.
Пържете месото около 10 мин, като бъркате непрекъснато. Не се притеснявайте, че е останал бульон, той е много вкусен и ще се желира.
Изсипете изпърженото месо в голяма тава и заравнете отгоре. Ако желаете, може да го насипете в пластмасови бутилки от безалкохолно (като преди това изрежете горната им част) или в пликове.
Оставете саздърмата да се стегне на студено.
Нарежете на парченца и сервирайте с чаша хубаво вино.
Ако решите да я приготвите, ще се откажете да купувате саздърма от магазина!
Да ви е вкусно!
Бележка: Ако не желаете, не слагайте всичката лой в саздърмата.
Останалия бульон и лой може да използвате за готвене.
Рецептата за саздърма съм научила от моята майка! Тя приготвяше освен телешка, овча и козя саздърма по същия начин.