Начин на приготвяне
В подходяща тава за сладко слагаме захарта и водата. Поставяме я във предварително загрята фурна да се разтвори захарта и да се получи захарен сироп.
През това време измиваме дюлите с четка внимателно. Отстраняваме семенната част на плодовете и ги настъргваме на едро ренде. Веднага ги поставяме във врящия захарен сироп, за да не потъмнеят. Разбъркваме и оставяме сладкото да се пече във фурната за около час на умерено силна температура. Внимавайте с температурата, за да не кипне. От време на време разбъркваме.
Тестваме за готовност с порцеланова чинийка и лъжичка - с лъжичка гребваме и правим 2-3 капки на дъното на суха порцеланова чинийка. Ако капките не се разтекат и останат цели, сладкото е готово.
Поръсете с лимонтузуто, разбъркайте и оставете във фурната още 5 мин.
По желание може да ароматизирате с листенца индрише или канела на пръчици.
Готовото сладко се насипва в подходящи сухи и затоплени бурканчета.
За по-сигурно стерилизирам за 5 мин.
Приготвям по този начин сладкото от години и го ползвам за палачинки, мекици, сладкиши, кремчета. Става сполучливо сладко и без много-много шетане около печката!