Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Патладжан с Картофи на Фурна

Патладжан с Картофи на Фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Патладжан с Картофи на Фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 13с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Вкусотии за приятели - хапвайте и да ни споменавайте с добро"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • патладжани - 2 бр.
  • пресен лук - 3 стръка
  • пресен чесън - 3 стръка
  • масло - 40 г
  • олио - около 50 мл
  • сол - на вкус
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • готварска сметана - 250 мл
  • заквасена сметана - 150 г
  • пармезан - 100 г
  • сол
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на кръгчета с дебелина 0.5 см или малко повече. Патладжаните също обелете и нарежете на малко по-тънки кръгчета и поставете в подсолена вода за около 20 минути, за да падне горчивият им сок. Изплакнете добре и отцедете.

Намазнете хубаво дъното на тавичка с половината олио и подредете картофките на един пласт, отгоре разпределете половината масло на тънки парченца и посолете. Поръсете със пресния лук и чесън, нарязани на кръгчета, и подредете пласт патладжани. Ако не се събират на един ред, ги застъпвайте. Отгоре ръснете останалото олио и сипете малко водичка.

Завийте тавичката с алуминиево фолио и поставете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути, след изтичането им махнете фолиото и допечете до хубав загар.

Разбийте яйцата с двата вида сметана, малко сол, белия пипер на вкус и пармезана.

Залейте ястието и отново върнете във фурната, докато хване светло златиста коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: