Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Яхнии»Яхнията от Леща на Звездев

Яхнията от Леща на Звездев

Яхнията от Леща на Звездев
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Моля, да не се бърка с обикновена леща, това е яхния от леща и то на Звездев"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 клонки
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • олио - 5 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • леща - 20 г
  • сол
  • чубрица
  • домати - 1 ч.ч. от консерва
  • сухи чушки - 1 чушка червена
  • брашно - 1 с.л.
  • винен оцет
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете лука и морковите и ги нарежете на ситна. Добавете чесъна и целината. Налейте в тенджера 50 мл гореща вода, поставете зеленчуците, овкусете със сол и добавете олиото. Заварете за около 5 минути, докато водата заври.

Подправете с червен пипер и добавете измитата леща. Долейте около 1 литър гореща вода.

Сложете на тих огън, похлупете съда и варете 20 минути.

Прибавете доматите и стритата суха чушка. Варете още 20 минути, докато лещата се свари напълно.

Подправете с оцет, чубрица и ситно нарязан магданоз.

Смесете брашното с 2-3 с.л. вода, размийте го и изсипете в яхнията.

Разбъркайте и оставете да поври още 5 минути, след което може да сервирате.

Яхнията от Леща на Звездев е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Siriniti
Siriniti
Да не би да е изпусната една нула, защото 20 г леща и 50 г вода ми се струва абсурдно.
04.04.2021 16:36
1