Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бъркан селски хляб

Бъркан селски хляб

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Бъркан селски хляб
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Забъркваш, втасва и печеш - а после всички искат да си отчупят от хрупкавата коричка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • вода - 700 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 100 мл от водата, захарта и 1 с.л. брашно. Брашното се пресява, прави се кладенче, солта се поръсва отстрани върху брашното.

В кладенчето се сипва олиото, активиралата мая и водата. Всичко се смесва и разбърква много добре с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане гладко и лепкаво. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.

Втасалото тесто се оформя на топка, поръсва се малко брашно да не лепне.

Прехвърля се в съда за печене. Правят се няколко разреза с остър нож.

Обилно се поръсва с брашно. Хлябът втасва още 10 минути. Пече се на 180 градуса за 40-45 минути.

Бърканият селски хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: