Начин на приготвяне
За тази торта]ви трябват общо четири блата. Всеки блат се приготвя по този начин:
В купа се разбиват четири яйца с девет супени лъжици захар. Разбиват се с миксер на висока скорост. Когато яйцата побелеят, се прибавя ванилията, една супена лъжица настъргана портокалова кора и три супени лъжици олио. Разбива се хубаво и се спира миксерът. След това постепенно се прибавят десет супени лъжици брашно. Разбърква се хубаво. Готовата смес се изсипва в кръгла тава, която е застлана с хартия за печене. Леко се заравнява отгоре.
Пече се на 180 градуса за около 20 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби. Ако по клечката остава от сместа, значи не е готов.
Това се повтаря още три пъти. Трябва да изпечете четири блата.
След това се приготвя кремът.
В тенджера се слагат 700 мл прясно мляко да се затопли. В малка купичка се разбиват яйцата, захарта, брашното и ванилията. Разбъркват се. След това се прибавят 100 мл прясно мляко и се разбърква, за да се получи еднородна смес.
Когато млякото се затопли, се изсипва тази смес в него, като се бърка постоянно. Домашният крем се бърка постоянно, докато се сгъсти, но не много. Малко преди да се свали от котлона, се прибавя и пакетчето желатин.
След това се отстранява от огъня. Към готовия крем се прибавя и сметаната. Разбърква се хубаво.
Всеки един блат се набожда с вилица. Слага се един блат-крем. След това пак блат и така. Завършва се с блат.
Сглобената торта се слага във фризера. Аз я държах там за около 2 - 3 часа, но и 1 час е достатъчен.
След това се вади от фризера и се изрязва с остър нож, да се оформи. Качила съм снимка да видите как трябва да я изрежете.
Когато е оформена, се приготвя масленият крем. Той се приготвя, като се разбиват с миксер кравето масло и пудрата захар. С този крем се измазва хубаво тортата.
Украсата:
Червеният фондан се разточва и се изрязват кръгове. Започва се от по-малки към по-големи. Всеки кръг се реже на две и се реди върху тортата. Започва се от средата. Всяко кръгче фондан се оформя по начин, по който да се доближава до листата на розата. Те се редят, така че да приличат на роза.
После се изрязват листа от зеленият фондан. Слагат се отстрани на розата.
Коментари