Ягодова торта Баба Марта

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Ягодова торта Баба Марта
Снимка: Галя Николова
1 / 3
10/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
16
"Баба Марта бързала, мартеници вързала, че и една ягодова торта спретнала"

Необходими Продукти

  • За блата
  • масло - 125 г на стайна температура
  • захар - 100 г
  • яйца - 2 бр. на стайна температура
  • ванилова захар - 1 пак.
  • брашно - 125 г
  • бакпулвер - 5 г
  • за крема
  • пудинг - 2 бр. (ванилия, всяко пакетче 37 г)
  • захар - 3 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • масло - 70 г
  • За желираните ягоди
  • ягоди - 500 г
  • вода - 500 мл или черешов сок (може ягодов аз сложих от вишни)
  • захар - 6 с.л.
  • желатин - 1 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

В купата на миксера смесвам мекото масло и захарта. Разбивам до получаването на пухкав крем. Добавям яйцата, едно по едно. Чуквам едното яйце, разбивам до пълното му усвояване. Чуквам второто яйце, и така докато свършат.

Пресявам брашното и бакпулвера. Добавям на няколко пъти към маслено-яйчения крем и разбивам за кратко с миксер, достатъчно да се получи пухкав, гладък крем.

Готовото тесто за блата е по-гъсто от това за кекс и се разстила трудно в предварително покритата с хартия за печене форма. Изравнявам равномерно тестото. Загрявам фурната предварително до 160 градуса. Пека за около 25-30 минути, до златисто.

За крема:

Сложете на котлона 500 мл прясно мляко, в останалите 100 мл разтворете 2 пудинга захар и ванилова захар. След като заври млякото, добавете пудинга и бъркайте до завиране на крема. След като заври, махнете от котлона.

Оставете да изстива и от време на време разбърквайте, за да не хване коричка. Разбийте меко масло с миксер и добавяйте по малко вече изстиналия крем. Разбиваме до получаването на пухкав гладък крем. Сипете получения крем върху блата във формата и изравнете.

За желето:

Измивам ягодите и ги нарязвам на половина. Подреждам ягодите върху пудинга. В това време, загряваме на слаб котлон сока от вишни и захарта и бъркаме, докато захарта се разтвори, не е нужно да завира, а само да се сгорещи.

Изсипваме желатина в много топлия сок и бъркаме, докато се разтвори. Оставяме да поизстине и прибираме в хладилник.

Когато сокът започне да се желира, но още не е стегнал, разливаме върху ягодите. Приберете в хладилник до пълно стягане на плодовия слой.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: