Начин на приготвяне
Моята баница е приготвена в електрическа тава с диаметър 30 см и е с капак, затова, ако не разполагате с такава тава, използвайте обикновена тава със същия диаметър, подходящ капак или друг прибор, с които ще можете да обръщате и задушавате баницата и я пригответе на по-голям котлон.
Баницата се приготвя по следния начин. В дълбока купа разбъркваме яйцата с щипка сол, след това прибавяме млякото, бакпулвера, маслото и хубаво разбъркваме.
Намазваме дъното на тавата с помощта на четка обилно с олио 2-3 с.л., след това слагаме две кори една до друга, като леко се застъпват, така че да покриват хубаво дъното и стените на тавата.
Намазваме обилно със сместа от яйцата и млякото и слагаме отгоре сгъната на две друга кора, отгоре отново слагаме от сместа и поръсваме с част от натрошеното сирене. Продължаваме да редим баницата в същата последователност, като разпределяме равномерно продуктите.
Накрая сгъваме краищата на най-долните кори навътре към центъра на тавата, покриваме с последната сгъната на две кора, като краищата ѝ хубаво подпъхваме отдолу.
След като сме наредили баницата, слагаме капака и включваме тавата/ слагаме я на котлона. Баницата се пече на не много силен котлон/ градуси.
След около 10 мин. се обръща и се връща обратно в тавата, сипва се олио по краищата на тавата и след още 10 мин. се обръща отново и така общо четири пъти се завърта баницата, докато е напълно готова, като след като се обърне последния път, се маха капака, за да се получи хрупкава коричка и отново се изчакват 5-10 мин.
Баницата на тава е готова.
Коментари