Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитена торта»Бананова Бисквитена Торта с Желатин

Бананова Бисквитена Торта с Желатин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бананова Бисквитена Торта с Желатин
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Ново правило - за повече усмивки и добро настроение всеки ден правете и хапвайте торта, започнете от тази"

Необходими Продукти

  • бисквити - 100 - 110 г + за украса
  • течна сметана - 500 мл сладкарска
  • кисело мляко - 400 г (цедено)
  • банани - 3 бр.
  • захар - 90 г
  • ванилия - 1 бр.
  • желатин - 5 - 6 листа (или еквивалентно количество на прах)
  • лимонов сок - за поръсване на бананите
  • За крем кувертюр
  • захар - 3 с.л. с връх
  • кондензирано мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сметана - 125 мл (готварска или сладкарска)
  • нишесте - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • черен шоколад - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хидратирайте желатина според указанията на пакетчето. През това време загрейте сметаната със захарта на умерен до слаб огън. Щом започне да излиза пара от нея и е пред завиране (но не трябва да кипва), отстранете от огъня.

Пасирайте два от бананите със киселото мляко, добре е да ползвате много узрели и мекички за крема, които също лесно може да намачкате и с вилица, но все пак по-гладко кремче ще се получи, ако ги пасирате. Третият банан, който ще ползваме за украса не е нужно да бъде мек и прекалено узрял.

Хидратираният вече желатин разтворете във все още горещата сметана - тъй като минутки преди това сме я отстранили от огъня тя няма да е вряла, защото при такова положение прекалено високата температура би неутрализирана действието на желатина.

Щом желатинът се разтвори, разбъркайте много добре и сипете бананово- млечната смес и ванилията, отново разбъркайте до хомогенност.

В тавичка със откопчаващо се дъно (22-23 см диаметър) подредете пласт бисквитки, може и два, зависи колко тънки са. Излейте кремчето върху тях и не се тревожете, ако част от тях се навдигнат, дори отгоре може да поставите още бисквитки. Идеята е да стоят небрежно из цялото кремче когато стегне.

Оставете да се охлади и приберете в хладилник за 4 часа. Когато видите, че тортата се е втвърдила, се заемете с крем-кувертюра, който ще бъде с вкус на карамел, идеално пасващ със вкуса на банана.

Карамелизирайте трите лъжици захар с щипка сол на умерен огън до светло кафяво, след което налейте топлата сметана и половината мляко плюс кондензираното мляко. Бъркайте за да се хомогенизира и карамелът да не става на парцали.

В останалото мляко разтворете нишестето и налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане, докато кремчето се сгъсти. Тогава добавете и маслото и щом се разтопи излейте върху тортата. Отново трябва да се остави да се охлади и стегне поне 1 час.

Третият банан нарежете на колелца и напръскайте обилно с лимонов сок, за да не потъмнява. Подредете кръгчетата върху тортата и ако вече е достатъчно стегнала, откопчайте формата и по ръбовете полепете малки бисквитки или при при липса на такива - натрошете обикновени бискити и с тях полепете. Ако не сте от тези, в чиито семейства десертите бързо свършват, то препоръчвам да облепите с натрошени ядки, тъй като бисквитките може след ден два да омекнат и да не са така хрупкави както ни се иска.

По желание поръсете с настърган черен шоколад.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: