Начин на приготвяне
Хидратирайте желатина според указанията на пакетчето. През това време загрейте сметаната със захарта на умерен до слаб огън. Щом започне да излиза пара от нея и е пред завиране (но не трябва да кипва), отстранете от огъня.
Пасирайте два от бананите със киселото мляко, добре е да ползвате много узрели и мекички за крема, които също лесно може да намачкате и с вилица, но все пак по-гладко кремче ще се получи, ако ги пасирате. Третият банан, който ще ползваме за украса не е нужно да бъде мек и прекалено узрял.
Хидратираният вече желатин разтворете във все още горещата сметана - тъй като минутки преди това сме я отстранили от огъня тя няма да е вряла, защото при такова положение прекалено високата температура би неутрализирана действието на желатина.
Щом желатинът се разтвори, разбъркайте много добре и сипете бананово- млечната смес и ванилията, отново разбъркайте до хомогенност.
В тавичка със откопчаващо се дъно (22-23 см диаметър) подредете пласт бисквитки, може и два, зависи колко тънки са. Излейте кремчето върху тях и не се тревожете, ако част от тях се навдигнат, дори отгоре може да поставите още бисквитки. Идеята е да стоят небрежно из цялото кремче когато стегне.
Оставете да се охлади и приберете в хладилник за 4 часа. Когато видите, че тортата се е втвърдила, се заемете с крем-кувертюра, който ще бъде с вкус на карамел, идеално пасващ със вкуса на банана.
Карамелизирайте трите лъжици захар с щипка сол на умерен огън до светло кафяво, след което налейте топлата сметана и половината мляко плюс кондензираното мляко. Бъркайте за да се хомогенизира и карамелът да не става на парцали.
В останалото мляко разтворете нишестето и налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане, докато кремчето се сгъсти. Тогава добавете и маслото и щом се разтопи излейте върху тортата. Отново трябва да се остави да се охлади и стегне поне 1 час.
Третият банан нарежете на колелца и напръскайте обилно с лимонов сок, за да не потъмнява. Подредете кръгчетата върху тортата и ако вече е достатъчно стегнала, откопчайте формата и по ръбовете полепете малки бисквитки или при при липса на такива - натрошете обикновени бискити и с тях полепете. Ако не сте от тези, в чиито семейства десертите бързо свършват, то препоръчвам да облепите с натрошени ядки, тъй като бисквитките може след ден два да омекнат и да не са така хрупкави както ни се иска.
По желание поръсете с настърган черен шоколад.
Да ви е сладко!